De beoordeling:

waar let een examinator nu op? conform de rijprocedure is dit de basis van je beoordeling:

de aard

de ernst

het aantal malen.

Met de aard wordt de concrete handeling of nalatigheid bedoeld.

Met ernst wordt bedoeld de mate waarin bij de uitvoering van een handeling (of het niet voldoen aan een bepaalde verplichting) wordt afgeweken van het voorgeschreven gedrag.

Bij het aantal malen is het van belang dat de betreffende handeling, in relatie tot het onderdeel, vaak of minder vaak in het examen aan de orde komt of kan komen.

Bij de beoordeling van gedrag worden tevens de eventueel bijkomende factoren als weg-, weer- en verkeersomstandigheden in overweging genomen. Daarbij is het dus mogelijk dat afwijkend gedrag in bepaalde omstandigheden toch als acceptabel wordt beschouwd. Voor de beoordeling van de rijvaardigheid is ook het totaalbeeld van het examen van belang. Daarbij staat de vraag centraal of het verantwoord is de kandidaat zelfstandig aan het verkeer te laten deelnemen. De examinator zal dit nadrukkelijk bij zijn eindafweging betrekken

met andere woorden, je mag best wel foutjes maken. Als je jezelf betrapt op een fout, probeer deze dan zo veilig mogelijk weer op te lossen! En het meest belangrijker dan is.... BLIJF NIET IN DE FOUT HANGEN,.. VERGETEN EN DOORGAAN je kunt er immers niets meer aan veranderen. 

verder kun je hieronder nog wat tips lezen om het wat "gemakkelijker"/ "aangenamer" te maken

 

10 examentips:


1. Wees voorzichtig

Wees voorzichtig, maar overdrijf niet. Als je te lang bij een kruispunt wacht, weten andere weggebruikers niet hoe ze op je moeten reageren. Wees dus ook zelfverzekerd.

2. Blijf rustig

Blijf rustig. Neem geen risico’s. Veiligheid gaat boven alles.10TIPS1 300x300

3. Maak er geen groot punt van

Maak er geen groot punt van. Je maakt gewoon een autorit om te laten zien wat je de afgelopen maanden hebt geleerd.

4. Snel nerveus? Neem een tussentijdse toets

Als je erg nerveus bent, kun je niet meer helder nadenken. Als rij-instructeur merk ik dit al tijdens de rijlessen. Doe dan een tussentijdse toets van het CBR. Het rijexamen zal makkelijker gaan omdat je al precies weet wat er tijdens het rijexamen gebeurt.

5. Last van faalangst? Doe een faalangst examen

Heb je last van faalangst? Dan is er een speciale faalangst rijexamen die je kunt doen. Ze nemen dan iets meer de tijd voor je tijdens het examen. Je mag een time-out nemen om even op adem te komen.

6. Enorm zenuwachtig? Raadpleeg je arts

Op doktersadvies! kun je medicatie gebruiken waardoor je rustig blijft tijdens het examen. Je hartslag schiet dan niet omhoog

7. Eet een banaan

Eet een banaan van te voren. Wanneer je last hebt van stress versnelt je stofwisseling en daalt je kaliumgehalte. Kalium zorgt voor het normaliseren van je hartslag. Een banaan bevat veel kalium. Daarnaast zorgt de proteïne tryptofaan ervoor dat je meer ontspannen bent.

8. Let op je ademhaling

Een goede ademhaling is belangrijk. Voordat we naar de examinator lopen, begeleid ik mijn cursisten met het goed in en uit ademen. We lopen ook een rondje om de doorbloeding goed op gang te houden. Blijf vooral normaal ademen tijdens het examen.

9. Zorg voor een goede nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust van te voren. Drink niet de avond van te voren, kijk geen al te spannende film en ga op tijd slapen. Vermoeidheid zorgt voor een lage reactietijd en speelt een grote rol bij ongelukken. 

10. The show must go on

Foutloos rijden bestaat niet: iedereen maakt vroeg of laat een foutje. Dat weet je CBR examinator ook. Wat tijdens het rijexamen belangrijk is, is juist hoe je daarmee om gaat. Blijf rustig, los de situatie op en vergeet de fout meteen weer en rij gewoon rustig door. 

 

 

7 manieren om het controle gevoel te verbeteren.


 

1: Zorg voor een goede zit/stuurhouding. 

Dit is het meest onderschatte onderdeel van het autorijden. We stappen in, zetten de spiegels goed en weg zijn we.

2: Mee leunen.

In de bochten een beetje mee leunen mag best, maar overdrijf niet. Blijf het liefst zo stabiel mogelijk zitten.

3: Stuurhouding:

Stuurhouding is belangrijk je moet ontspannen in de autostoel zit. Plaats je handen op het stuur op

‘kwart voor 3’ of is het nou ‘tien voor 2’? Mijn advies is ‘kwart voor 3’. Laat daarbij je duimen op het stuurwiel rusten, niet ‘in’ het stuurwiel, dit heeft te maken met het eventueel activeren van de airbag.

4: Remmen

Beheerst remmen, misschien klinkt het stom maar dit moet je echt oefenen. Niet de rem volledig intrappen maar langzaam opbouwen en dan pas doorduwen. Als de auto bijna tot stilstand is gekomen de remdruk verminderen. Dit voorkomt een naschok.

keep calm and stay in control 6

5: Gas geven.

Gas geven beheerst, rustig opbouwen naar de juiste snelheid. Ook deze techniek vergt de nodige oefening .

6: Schakelen

In stappen schakelen. Neem je rust om te schakelen dat zorgt voor meer ontspanning. Als je schakelt laat de versnellingspook dat een fractie van een seconde in zijn vrij (van de 2 naar de 3 en daarboven voordat je doorschakelt naar de volgende versnelling. Dit doe je niet van de 1ste naar de 2e versnelling.

7: Contact met de auto

Zorg voor zoveel mogelijk contact met de auto. Je wilt met 2 handen sturen, je zit en stuur houding is daarbij SUPER belangrijk. Niet met je arm tegen het raam leunen. Zet als je het fijn vindt je rechterknie tegen de middenconsole en zet de linkervoet zover mogelijk aan de linkerkant, daar zit een speciale steun voor je voet. Hierdoor heb je een zo goed mogelijk contact met je auto. Kijk maar naar je billen, rug, handen, knieën en voeten. Als we kijken naar bijvoorbeeld rally rijders, dan zie je dat die ook helemaal ingepakt zitten. Juist om het gevoel met de auto te hebben waardoor ze precies voelen wat de auto doet ofwel CONTROLE hebben. 

 

EXTRA:


Knijpen in het stuur

Denk eens aan een situatie waarin je je volledig ontspannen voelt. “Als ik aan fietsen denk, dan ga ik me daar goed van voelen”, als voorbeeld.  Koppel nu een kleur en een symbool aan die gedachte. Dit is de zogeheten ankertechniek: “Steek je armen naar voren en doe alsof je je stuur vasthoudt. Iedere keer als je spanning voelt, knijp je zachtjes in je stuur en dan denk je aan die kleur, dat symbool. Dan komt dat bijbehorende gevoel automatisch naar boven.”

Tip 1: Zorg voor een goed gevoel

Emoties zijn gevoelens in je lichaam. Wanneer je spanning voelt of stress, dan voel je die emotie ergens in je lichaam. Waar dat is, verschilt per persoon. Maar zodra je merkt waar dat zit, is het belangrijk om dat gevoel kwijt te raken of te zorgen dat het sterk vermindert. En vervolgens een ander gevoel op te roepen. Bijvoorbeeld een gevoel van zelfvertrouwen, van ontspanning, rust, etc.

Nou klinkt dit heel gemakkelijk. En gelukkig is het dat ook. 

In deze video zie en hoor je precies hoe je een naar gevoel kunt vervangen door een goed gevoel. Wat ik je dus absoluut afraad, is met een slecht gevoel blijven zitten en gaan rijden. Je kunt je vast wel voorstellen dat het een groot verschil maakt of je met stress of met een gevoel van rust in de auto stapt. Dus doe de techniek uit de video en je hebt je kans op succes al met 33% vergroot!

Tip 2: Zorg voor positieve gedachten

Je staat er misschien niet bij stil, maar je gedachten bepalen je gedrag. Hoor jij jezelf steeds denken:

“Oh, ik hoop maar dat het goed gaat!” 

“Het lukt me vast niet!” 

“Wat als ik een ingreep krijg?” 

“Wat als ik een blackout krijg? “

Dan klinken die gedachten in je hoofd vast niet heel geruststellend. Misschien eerder zenuwachtig, bang, paniekerig, gestrest etc. Dat is niet slim. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Zorg daarom dat je andere dingen tegen jezelf zegt, bijvoorbeeld.

“Het komt goed!”

“Ik kan dit!”

“Ik blijf rustig en kalm en heb alles onder controle!”

Wanneer je dit soort dingen denkt, dan hoort daar ook een andere stem bij. Een stem die geruststellend klinkt, die je moed inspreekt, etc. Doe dit voor jezelf. Motiveer en coach jezelf op een positieve manier. Dit zorgt ook meteen voor een beter gevoel (zie tip 1).

Tip 3: Zorg dat je je inbeeldt dat het helemaal goed gaat

We hebben niet alleen gedachten in ons hoofd, maar ook beelden. Dat is onze verbeelding. De slechtste voorbereiding die je kunt doen, is door je in te beelden dat het allemaal fout gaat. Daarmee maak je jezelf onnodig zenuwachtig en onzeker.

Mijn 3e tip is: Stel jezelf voor hoe het eruit ziet als jij gewoon heel ontspannen gaat rijden. Beeld je in hoe je rustig en beheerst instapt en volledig ontspannen gaat rijden. Hoe je eruit ziet wanneer je ontspannen en alert bent, je goed kunt concentreren en steeds adequaat reageert op het verkeer om je heen. Wanneer je je van tevoren focust op hoe jij wilt dat het zal gaan (dus ontspannen en succesvol), dan programmeer je jezelf voor meer succes.

Eigenlijk heel raar dat de meesten van ons juist heel goed zijn in het inbeelden hoe het allemaal misgaat. We hebben negatieve films in ons hoofd en daarmee saboteren we ons eigen resultaat. Je vergroot namelijk onbewust de kans dat je de mist in gaat. Zonde toch?

Pas deze 3 tips toe en je vergroot je succes, gegarandeerd.  


 Neem eens een kijkje op http://www.rijexamenangst.eu/ hier kun je ook goede tips vinden.

Dos

Donts